Monday, December 28, 2015

Thursday, November 26, 2015

brilliant idea

   Hello! This is one of the best moment of the year yeah i mean school holiday! Kind of boring bcs i need to do benda sama je tiap hari but hey, as long as im not in school, its okay!

  So, i have this one cheeky-annoying boy who is my nephew who lovessssss to kacau everyone with his annoying actions but still cute and funny. 

 You know the moment when frozen cartoon being so famous, almost every kid can sing the song, have frozen tshirt, bottle, shoes, towel, plate, pillow, soft toy and even toothpaste. I told ya this kind of phenomenon really test the parents' patience, well eventhough im not their parents im still feel the tense bila diorang nak tengok cerita frozen je 24/7! Ugh kids pls, your aunty wanna watch her k-drama.

 So right after the frozen my nieces and nephew are really into robocar poli! Tapi yang ni tak popular sangat lah. I even memorizes every character and their work and the songs and the mainstream chat such as "amber, tolong saya, emergency emergency!" 

                                

  I bet you dont know them. So, my kak long decided to buy robocar poli's pyjamas for my nieces and nephew. This time mahal lagi baju robocar poli sebab tak famous lagi. They were so happy like reallyy happy they just want to wear that pyjamas every night. Huh! 

 So, balik kampung amir, iris and fatin asik lah pakai baju tu. Malam sabtu amir dah pakai baju tu, so hari ahad siang tu dia takleh pakai baju tu. But then, iris pakai waktu siang. Waktu tu macam pukul 3 petang obviously everyone is sleeping except me, iris and her father, and amir. Three of them had conservation while im just watching from the sofa. 

Abg jang ; Mana baju robocar poli amir? 
Amir ; Adaaaaa. Yungwan beli. 
Abg jang ; Tipu! Kalau ada kenapa amir tak pakai sekarang? 
Amir ; Amir dah pakai malam tadi. Tu yang takleh pakai dah. 
Abg jang ; Mana mana? Tunjuk ah tipu! 

  While im going there to stop him from entering his mom's room, he already being scolded by his mom bcs his younger brother is really sensitive with any sound. Adalah dua tiga kali dia masuk bilik tu cari baju kotor dia. I keep watching him. Im just thinking what this brainy kid wanna do this time. 

Amir ; Tak de lah, pak ngah. Amir dah cari dah tak jumpa. 

My brother keep provoke him, everytime dia keluar bilik my brother said he's liar.

So, kali kelima dia keluar bilik ibu dia, he's holding his mom's phone! 

Dengan happynya dia lari ke abang jang, opened the photos album and showed him a photo of him wearing a robocar poli! 

You go boy! I dont know my feelings that time, i wasnt even thinking about phone doh! How come you come out with that kind of idea little boy. Well, my day was filled by something good that day. But only a minute after that, i heard satu jeritan of amir's mother asking where's her phone LOL 

                                             





Saturday, October 31, 2015

final is a starting

 I felt so restless past three week bcs of final exam or we, sbpian called it as diagnostic exam. So, eventhough it is final exam of this year, but this is the starting of everything. Starting to show our batch's level of excellence in academic over 60++ sbp in malaysia.

 Im not a smart ass student that always score exam, so i stuggle a lil bit hard than ever((this doesnt mean i will get good result huaaaa)) hm sikit je ah but im still not satisfied of what im doing since im doing my bad during subjek sejarah and bio. Kimia and addmath jangan cerita ah! Serabut teruks! 

 The moment aku tersedar and feel motivated is when aku tengah belajar fizik or addmath dengan yana (one of the smart student in my batch) ; 

Me : Mesti ko best en takyah penat penat struggle fikir nombor nombor ni semua, semua dah ada dalam otak. 
Yana : Taklah weh, aku pun sama je cam korang, otak aku lun sama je, kena belajar jugak, cuma aku belajar lagi awal je dari korang. 
Me : Haa tulah camne kau boleh rasa rajin yang tak pernah hilang dari awal? 
Yana : Sebab aku rasa nak berjaya, korang tak pernah ke rasa nak berjaya? 

Her words keep playing in my mind till now. Deep tahu tak? 

                                    
since that, i study and i accept the things i can and cant do and i know nothing will be beyond my reach. 

Sunday, August 30, 2015

peliks

Have you been in a confusing moment that korang tak tahu nak choose idea siapa sebab well its really confusing! Let me tell you the conflict that i once had....... This happened bout two years ago, and i forgot to blog bout that till now hehehe baru teringat.

   I still remember, waktu aku form 2, kami kongsi dorm dengan form 1 and form 4. Mula mula tahu kena kongsi dorm dengan tbz(their-form 4 batch's name), sumpah cuak takut 😱 eleleh mengada sebab peraturan baru ada. Sekarang tak heran dah kongsi dorm 😝

  Lepas je sebulan ha amek ko rapat kenmain, segala tips kecantikan, petua jaga badan, cara buat fitness diperturunkan. Kalau dulu, aku suka nyebok kat dorm sebelah, ada kak iman, ko cakap je apa, dia mesti ada dari losyen kaki sampailah extra getah rambut luls. Akak akak allegro(nama rumah biru) yang banyak tunjuk ini, bagitahu bila nak pakai scrub muka and badan, toner, moisturizer and so on and well bcs im allegrorian. Okay tak masuk topik lagi sebenarnya hahaha.

 Satu hari yang segar, aku baca blog Nurul Badiah Lai, in that entry she told us about her tips on taking care her face. Cara dia basuh muka semua. One thing i remember is dia takkan basuh muka waktu PAGI sebab nak kekalkan minyak yang bagus waktu kita tidur or what idr. So, balik asrama i told muna and girls about the things i read, and tiba tiba muna bagitahu, she told us that her sister once told her jangan basuh muka waktu PETANG, which is mean malam je lah basuh muka ni?! Okay fine, selang beberapa hari, saya membasuh muka sebelum tidur seperti yang disarankan, tiba tiba waktu tengah basuh muka, kak hanin tegur "eh syu basuh muka waktu malam? Bukan tak elok ke? Kita kekalkan minyak blabla i cant remember". Lalu saya balik ke dorm dengan menghentak kaki. Tipu je, kang gegar mati aku kena maki.

Okay now this is the moment!

1.Badiah Lai tak basuh muka waktu pagi
2.Kakak muna kata jangan basuh muka waktu petang
3.Kak hanin kata tak elok basuh muka malam

THIS IS CONFUSING AND FRUSTRATING


till now.
Even, this moment has happened about two years ago, and maybe kak hanin herself has changed her thought on this, kakak muna dah try basuh muka petang ke ape ke.

But, everytime i wanna wash my face, aku akan terfikir and still tak jumpa jawapan. Hahaha. Akhirnya aku taram ikut rajin je time bila nak basuh muka heh bye


Tuesday, July 21, 2015

Raya talk

 Selamat hari raya! Maaf zahir dan batin. Well, ini adalah hari keempat so thats mean esok balik asrama. Yes that is true! So, i feel like asking you, nowadays people, meminta maaf as adat or secara ikhlas? For me, whenever i ask apologize from someone, i really mean it like seriously i will reminisce all of my wrongdoings towards s/her before i write ayat ayat gramatis minta maaf. And you know, being 16 i faced people who feels maaf is just a word without any meaning. Minta maaf lepastu buat lagi buat lagi making fun of that. Am i being emotional or what idk but everytime people say "Maaf zahir dan batin" i feel like whoaa this people have such a kind heart can lower down his/her ego for asking an apologize from people. You know i take your maaf liKE SERIOUSLY. I dont understand u guys seriously and i feel so ashamed of this people who have that such kind of behaviour. 

  Okay stop blabbering over serious thing(yes! so serious okay!) so hows your rayaaaaa? My raya went slightly different than before since i didnt celebrate it with my late mother. I miss her daging masak merah banjar so much!  So, my family's colour theme for this year was black! So, ada orang tanya kenapa hitam for raya? Rayaa kut haruslah ceria. I have a story behind that decision. There was a night, me and my kak long have a chitchat in the room(in the situation that i just bought an black abaya, so tengah lah ni) ; 

"Kau tak sedih ke, raya ni mak takde? Kita takleh lah happy happy sangat raya ni"
"Sedihlah, takkan tak sedih. Rindu masakan dia do" 
"Cantiklah baju ko"
"Cantikkan tapi hitam. Hm apa kata tahun ni satu family kita pakai hitam. Berkabung sebab mak takde?" 
"Hm boleh jugak"

Well i didnt thought that my siblings accepted my suggestion except kak dayah and abang jang huh because they got their own family theme. 

                          

                                  

                               
So, hari raya kedua ada baraan(adat tradisional kampung ni malas nak terang) and Audrey datang rumah. Yayerz. 
                                 

Well seriously ive tried other tudung but my head cam stuck tak lawa lah ketat lah senget lah apa lah. So pakai tudung semalam(dah basuh okay!) And i think i just fell in love with satin shawl ill get more after this! 


                              


Waktu malam raya tu, tiba tiba datang rasa rindu. Rasa rindu malam raya waktu arwah tokna masih hidup, kira kira umur aku waktu tu 10 tahun, past 4 years lah, halaman rumah ni(well, my house now is actually late tokna's house) penuh dengan pelita. Sepupu lelaki semua akan main mercun. Yang anak dara semua tunggu turn iron, aku ingat lagi malam tu rumah macam butik, setiap rail langsir ada gantung baju penuh satu rumah, yang my aunties takkan tidur malam, ada yang masak rendang, masak ayam, yang susun kuih dalam balang, kena tukar langsir, lemang tak siap lagi, uncles pulak akan solat jemaah takbir raya je malam tu ramai ramai, lepastu semua hampar toto tidur dengan tingkat atas rumah papan, sejuk gila, tidur ramai ramai...I miss those moments. In just 4 years everything has changed. Malam raya tahun ni sunyi je rumah ni, makcik makcik balik raya rumah sendiri esok baru datang, rendang  dah siap masak, esok tu mesti berebut bilik air, sibuk ramai ramai niat mandi raya sama sama dekat dalam shower, makan, salam salaman satu family besar, i feel like crying that i know i will never feel those moment anymore. Syukur Allah pernah bagi rasa indahnya moment tu. Semoga kita berjumpa lagi dengan Ramadhan akan datang. Salam syukur. 






Sunday, July 5, 2015

reunited

   So, sekarang ni aku tengah laying down happily dekat ruang tamu rumah aisyah. 

Muna kan pindah last 4 months, so by hook or by crook aku, huda, aisyah dan muna harus berjumpa ketemu apa jua cara! At first, rancang minggu kedua nak pergi rumah muna but tetiba sekolah adakan program "Bahagianya Menjadi Gadis" 😌😌 so plan A batal! 

Kami plan benda lain lak, kami plan nak balik rumah muna minggu ketiga, but then tetiba muna inform kata dia tak balik ipoh, sebab seremban jauh sangat 😭 
Then, last plan balik rumah aisyah. Tapi, mak muna inform kata minggu ni muna balik rumah ipoh. Sumpah lah kami malas nak layan dah, tahap redha yang maha tinggi sebab dah beli tiket pergi balik kl sentral. Huaaaaa. Lepastu pagi jumaat, mak muna inform kata muna jadi balik rumah aisyah. Syukur tuhan permudahkan segalanya ramadhan ni. 

So, dak mok ni tunggu kami kat kl sentral untuk balik rumah aisyah. Sumpah rindu. Duh struggle gila nak jumpa balik. 

                           

                          
Dalam train yang macam sardin from kl sentral nak balik rawang. Rasanya semua orang diam je dalam train tu, kami kecoh nak mampus, maaf orang awam excited sikit. Sampai rumah aisyah, buka puasa pe semua lepak sesama malam tu. Our night full of laughter sumpah gelak je kerja pastu kenakan muna(rinduuuuu!) pastu makan. Hehe.

                  

                            

                                  
   Tapi pagi tadi muna kena balik ipoh sebab takde sape nak hantar dia balik seremban nanti. Its okay even huh takde gambar berempat huh stress betul susah tul nak tangkap gambar sesama! Takpelah, let this moments tersimpan dalam ingatan and my heart je(ewah). I love you guys till jannah lah heh. Seharian ni kami buat cornflakes! Dapppp. 

                                

Esok nak pergi shopping before balik asrama and now is 0235 and we still wide awake. Habislah esok. Bye! 



Monday, June 29, 2015

Dayana and DurratunKhayla Surprise Giveaway

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha penyayang 😍