Sunday, November 11, 2012

Pengganti PMR; PBS

       First of all, Assalammualaikum guys and girls. Alhamdullilah, dah habis sesi 2012 ni. Rasa macam semalam je menjejakkan kaki di sekolah menengah , bernaung di bawah bumbung sesta, tidur sekatil dengan dormmates and so on.

     So now, im gonna tell all of you about PBS. Haha. Tak coolnya nama. Nevermind, janji awesome. Awesome syuhada awesome? Like seriously? Ya, hm...

     PBS adalah pengganti PMR which is saya dengan bangganya menyatakan bahawa 1999's kids adalah generasi pertama yang mengambil PBS. No more PMR. But it's doesn't means yang weolls tak ambil exam besar macam PMR. Kami akan ambil exam besar pada tingkatan 2 dan 3!

     PBS is kinda hard. No, not kinda. It's really hard. Oh ya, I forget, PBS is Pentaksiran Berasaskan Sekolah. Dia ambil kira keseluruhan dari segi akademik dan attitude. PBS sangat pressure. Tapi dia baguslah, sebab before kita buat ujian bertulis, kita wajib buat presentation dan sewaktu dengannya, dan baru buat ujian bertulis dan insha Allah baru lepas Band.

      Band? Binatang ape tu? Band adalah seperti gred. Kami ada Band 1 - Band 6. Band 6 adalah band terbaik! Wow, it was so hard k. Menangis nangis struggle nak band 6. Band 6 ni kiranya macam gred A lah. Kami form 1, belajar ape yang form 4 belajar. I means macam BM lah, bukan Biology dan sebagainya. I will post about my experience of taking PBS ni on ze next entry. Entry ni macam more untuk info je. Pbs is complicated. Ini apa yang aku faham tentang PBS. Kalau salah konsep maaf dipinta kerana diriku masih baru.

 Note : Kepada mereka yang tidak mengambil PBS, sila bersyukur.

 Wassalam gua cakap sama lu
while waiting our turn to present our work; PBS Geo.
                 

No comments: