Friday, June 7, 2013

Just love your life.


(Y)



Pernah benci diri sendiri? You dont want to be like this & that but time. Masa merubah kita. Kau tak nak jadi macamni, tak pernah fikir, dan tak sangka akhirnya kau jadi macamni.Orang sekeliling senang cakap. Sabar dan redha.

   Do you ever cry because of yourself? Selalu. Since i was 9, people keep calling me gemuk. I dont give a fuck about what they say, but sometimes, benda macamni hiris hati kita. I dont care what people wanna say about me, tapi bila orang ejek, i keep thinking, aku gemuk ni, did i use their money or energy?

   Pernah suatu hari, when i was playing netball, i dont know who but there's a group yang tiba tiba perli "weh gemok mana boleh main netball" "syuhada gemok" and banyak lagi. I've tried. I've tried to ignore them but there's something in my heart, i cant describe it. Aku keluar daripada court, and aku duduk dekat tepi tu and suddenly, my tears are falling down....

   Crying again and again, before tidur malam tu. Aku terfikir, sebenarnya, setiap titisan air mata tulah yang membuatkan diri kita kuat. Lagi kuat untuk terus hidup. Ingat senang ke nak hadapi dugaan dan segala cabaran tu. Aku fikir, takpe aku perempuan. Menangis je untuk terus kuat.

   Tapi yang paling aku tak suka, waktu proses menguatkan diri aka menangis time tu jugalah fikiran ni nak fikir kelemahan diri kita. Dahlah dalam keluarga aku paling hodoh, paling gemuk, paling gelap, paling lembab. And yes, mesti lah lagi laju air mata turun.

   Akhirnya, aku try untuk bersyukur dengan apa yang aku ada. Aku hanya perlu yeah bersyukur dan redha because Allah knows. Cuba jelah berubah. Macam aku, main netball since darjah 4 tapi berat badan tak pernah turun. So maknanya kena kawal pemakanan lah pulak.

   Kalau kita rasa kita tak bernasib baik dari sesetengah aspek yang langsung tak penting, ingatlah ada lagi yang jauh tak bernasib baik dari segala aspek. K bye.

 

No comments: