Tuesday, July 21, 2015

Raya talk

 Selamat hari raya! Maaf zahir dan batin. Well, ini adalah hari keempat so thats mean esok balik asrama. Yes that is true! So, i feel like asking you, nowadays people, meminta maaf as adat or secara ikhlas? For me, whenever i ask apologize from someone, i really mean it like seriously i will reminisce all of my wrongdoings towards s/her before i write ayat ayat gramatis minta maaf. And you know, being 16 i faced people who feels maaf is just a word without any meaning. Minta maaf lepastu buat lagi buat lagi making fun of that. Am i being emotional or what idk but everytime people say "Maaf zahir dan batin" i feel like whoaa this people have such a kind heart can lower down his/her ego for asking an apologize from people. You know i take your maaf liKE SERIOUSLY. I dont understand u guys seriously and i feel so ashamed of this people who have that such kind of behaviour. 

  Okay stop blabbering over serious thing(yes! so serious okay!) so hows your rayaaaaa? My raya went slightly different than before since i didnt celebrate it with my late mother. I miss her daging masak merah banjar so much!  So, my family's colour theme for this year was black! So, ada orang tanya kenapa hitam for raya? Rayaa kut haruslah ceria. I have a story behind that decision. There was a night, me and my kak long have a chitchat in the room(in the situation that i just bought an black abaya, so tengah lah ni) ; 

"Kau tak sedih ke, raya ni mak takde? Kita takleh lah happy happy sangat raya ni"
"Sedihlah, takkan tak sedih. Rindu masakan dia do" 
"Cantiklah baju ko"
"Cantikkan tapi hitam. Hm apa kata tahun ni satu family kita pakai hitam. Berkabung sebab mak takde?" 
"Hm boleh jugak"

Well i didnt thought that my siblings accepted my suggestion except kak dayah and abang jang huh because they got their own family theme. 

                          

                                  

                               
So, hari raya kedua ada baraan(adat tradisional kampung ni malas nak terang) and Audrey datang rumah. Yayerz. 
                                 

Well seriously ive tried other tudung but my head cam stuck tak lawa lah ketat lah senget lah apa lah. So pakai tudung semalam(dah basuh okay!) And i think i just fell in love with satin shawl ill get more after this! 


                              


Waktu malam raya tu, tiba tiba datang rasa rindu. Rasa rindu malam raya waktu arwah tokna masih hidup, kira kira umur aku waktu tu 10 tahun, past 4 years lah, halaman rumah ni(well, my house now is actually late tokna's house) penuh dengan pelita. Sepupu lelaki semua akan main mercun. Yang anak dara semua tunggu turn iron, aku ingat lagi malam tu rumah macam butik, setiap rail langsir ada gantung baju penuh satu rumah, yang my aunties takkan tidur malam, ada yang masak rendang, masak ayam, yang susun kuih dalam balang, kena tukar langsir, lemang tak siap lagi, uncles pulak akan solat jemaah takbir raya je malam tu ramai ramai, lepastu semua hampar toto tidur dengan tingkat atas rumah papan, sejuk gila, tidur ramai ramai...I miss those moments. In just 4 years everything has changed. Malam raya tahun ni sunyi je rumah ni, makcik makcik balik raya rumah sendiri esok baru datang, rendang  dah siap masak, esok tu mesti berebut bilik air, sibuk ramai ramai niat mandi raya sama sama dekat dalam shower, makan, salam salaman satu family besar, i feel like crying that i know i will never feel those moment anymore. Syukur Allah pernah bagi rasa indahnya moment tu. Semoga kita berjumpa lagi dengan Ramadhan akan datang. Salam syukur. 






No comments: