Thursday, April 6, 2017

Day 1 : #spirigrosurfsabah

    A month late, and i just got the mood to write about this freaking awesome trip today bcs im busy of driving classes ( Oh! I just passed my jpj test ya Allah bersyukur gila! ) Okay, actually we have planned for this trip almost two years. Since hujung tahun form 3, but we havent choose any place since kami ramai pastu semua keluar idea but takde satu tempat pun yang macam strong ah alasan why we NEED to go there. I never thought to go to Sabah bcs basically this was my first time travelling with my friends and im not used to flight prosedure and stuffs ko fikir family aku bagi? So, awal tahun form 4, i cant remember bulan berapa kecohla bahawasanya BTS bercuti kat Pulau Manukan. Pergh, time tu Aisyah dengan Nuha paling excited pastu sebok plan macam macam. Lol, we even collect money setiap bulan rm 5 ( hanya muna dan seangkatan dengannya yang dedicated bayar ) and till the end aku tak bayar pon benda tu like always. And, on june 2015, Nuha had to transfer to Sabah to follow her dad. We missed her so badly, and we decided to go to Sabah after spm but then she moved back to Ipoh right after the last day of spm -__-.

  So, basically most of us are not gamble kind of person. I prefer vacation yang teratur, dah ade plan, tak membazir masa and dah ade budget siap siap. Everyone has their own task, I need to handle about the apartment, make an apartment reservation, do some research about the facilities and location, survey on pricing every hotel website such as agoda.com / traveloka / booking.com and man, its freaking hard!



  We put our trust on huda to handle about ticketing and flight stuff. Thought she had her hard time also on choosing date sampai dia pergi taram letak sampai 5 hari! The highlight moment in the airport when we almost missed our flight sebab tak alert on announcement! We supposed to depart at Gate J if im not mistaken, peliknya, boarding time pukul 3.30 pm tapi dah 3.10 pm gate tak buka pun lagi. So, Aisyah and Huda pun pergi la jalan jalan dengan sepantas kilat diorang datang balik, sebab diorang dengar panggilan terakhir for our flight dekat gate K8! Kami pun cam hm J dengan K dekat je la en rupanya jauh gila gila! So, kami hantar sprinter dan sesiapa yang tak pakai heels untuk lari ke gate K8! I swear i will curse myself if i missed this flight urgh, for like about 10 minutes berlari depan semua orang, kami sampai and we were the last passengers to be in that flight syukur. 





  Selingan, untuk menggembirakan mira pada hari jadinya, saya dan huda plan bersama boyfriendnya faiz membuat kejutan dan sambutan, endingnya faiz spoiled tapi cam terkejut gak ah lek ah good job memeningkan kepala kami faiz dan mira!!!


Kota Kinabalu bound!




   Sebab tak faham kenapa semua berebut nak keluar awal, kami pun keluar flight paling lambat, lepak jap g toilet jap tunggu kaunter kastam kosong jap baru pergi. Ingatkan dah habis sekolah dah tak kena tahan dengan bakti, rupanya kat Sabah pun kena tahan and soal siasat dengan imigresen sebab almost semua under 18 and kami semua perempuan tanpa penjaga. Like what?! Thank god, mak nuha is still in Sabah, lepas bagi details mak nuha baru dia lepaskan. Thank you uncle imigresen for your concern, risau ek.
 Betapa senangnya lepas je keluar lift, theres a kind pakcik greet and approached us, "ini ya group yang datang dari kl, 11 orang kan? Ada orang datang tempah bas semalam kata kamu semua akan sampai pukul 7 malam" OH OH THANK YOU MAK NUHA!!! dahla murah lepastu semangat terangkan map nak pergi apartment tu. Btw, Nuha juga seperti orang yang tak pernah pergi Sabah juga ye sepanjang trip ini.  

 We stayed at KK Marina Apartment for RM 296/night if im not mistaken. I booked it through booking.com (recommended) sebab kalau agoda.com kena bayar full tak silap, and booking.com got apps so cam senang download and contact through that. The customer service is 100%, they even called me before my flight to confirm my check-in punya time, and the lady in charge akan greet ko kat pondok guard tu lagi kah kah. 

 This apartment senang sebab dia bertentangan dengan oceanus mall, kedai makan pe semua starbucks sobs got no mamak sume depan tu, lepak la memalam kat sana. Sadly, orang sabah tidur awal, pukul 11 starbucks dah tutup kah kah. 

 So, for one apartment dia akan bagi satu card as power supply card, door card and lift punya card. Tiba tiba, mak nuha datang tapi kami semua kabut suruh nuha bawa je kad tu turun bawah jemput mak dia, while kami di atas kegelapan dan kepanasan tanpa elektrik ☺☺☺ Not to mention, kami lupa muna tengah mandi, so faham faham la jeritan dia.
Me and Moshi's room! Oh lupa, Aisyah gak, 
Huda, Wani and Aina's room. 
Ecah, Muna and Nuha got super excited bcs they managed to get master bedroom tapi sedey tetiba tengah malam air cond rosak sobs
Dan kenapa semua pilih bilik kecik ni gak nak bersiap. 
I did the reviews on this apartment because it is so hard for me before this to find a blogpost about this apartment and sabah, like i have to do the survey thingy i want the best, the honest opinion from people bfr i go vacation cmon. 
Then, pergi jalan jalan makan seafood, sayap, lepak oceanus mall jap ok balik sambung cerita korea jap pastu tidur! 

No comments: